Nieuwe Umbraco updates

Sinds september 2021 volgt Umbraco een nieuw uitgave schema. Het schema laat zien dat twee keer per jaar een update wordt gepubliceerd. Deze updates krijgen een nummer, zoals Umbraco 8 of 9.  Een voordeel van deze snelle lanceringen is dat de migratie naar toekomstige versies vanaf Umbraco 9 eenvoudiger is geworden. Om de 2 jaar wordt er een long-term support (LTS) versie gepubliceerd, zoals Umbraco 10. Deze wordt (zoals de naam al doet vermoeden) langer ondersteunt door Umbraco dan de andere updates.

Umbraco Blog Visual

Ondersteuning vanuit Umbraco

Sinds januari 2022 biedt Umbraco twee fases aan voor de grote updates. De eerste fase wordt de “support phase” genoemd. In deze fase worden de bugs en veiligheidsproblemen opgelost. Voor normale updates duurt deze periode 9 maanden en voor LTS-versies zoals Umbraco 10 duurt deze fase 24 maanden. Na deze fase gaat de “Security phase” in. In deze fase worden enkel nog maar de veiligheidsproblemen opgelost. Voor de belangrijke varianten duurt deze fase 9 maanden en voor LTS-updates 12 maanden. Een LTS -versie van Umbraco heeft dus gegarandeerd 36 maanden support zonder dat er wijzigingen komen die de website kunnen breken.

Belangrijke verandering van Umbraco 10

Vandaag (16 juni 2022) is Umbraco 10 gelanceerd. Deze LTS-versie brengt een aantal verbeteringen met zich mee. Allereerst is het goed om te weten dat het onderliggende framework van Umbraco 10 de nieuwste. Deze verandering zorgt onder andere voor toekomstbestendigheid en betere prestaties dan voorheen. Voor iedere website is het belangrijk om gebruik te maken van de laatste versie van .NET framework zodat Microsoft deze altijd ondersteund. Het framework zorgt ook voor een schonere architectuur en schaalbaarheid. Umbraco 10 maakt ook gebruik van de laatste variant van C#.

Nieuwe tools

Umbraco doet out-of-the-box al een hoop, hiervoor gebruikt Umbraco tools die niet door hen zelf gemaakt zijn. Zo is de tool geüpdate die ervoor zorgt dat de door de CMS-beheerder gekozen afbeeldingen nu nog sneller in de juiste formaten op de website kunnen worden weergegeven. Dit zorgt voor snellere websites met mooie en consistente content. Een ander voorbeeld van een geüpdatete tool is de onderliggende Umbraco zoekmachine met autocomplete. Doordat deze nu is geüpdate is er meer mogelijk om deze aan te passen, waardoor websitebezoekers nog sneller alles kunnen vinden.

Blijf up-to-date

Vanwege de verbeterde functionaliteiten en om veiligheidsredenen adviseren wij altijd om over te gaan naar de nieuwste versie van Umbraco.  Je kunt alleen pas naar de laatste versie vanaf de versie daarvoor. Kortom, je kan pas naar Umbraco 10 vanaf Umbraco 9. Kom je van een oudere versie, dan duurt het dus langer voordat de update naar de nieuwste versie is afgerond. Een andere belangrijke reden om nu naar Umbraco 10 te gaan is omdat het een LTS-versie is waarbij je gegarandeerd 36 maanden support krijgt.

Wil je meer weten over een Umbraco webshop? Of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.