Voor de websites en webapplicaties die wij ontwikkelen maken we gebruik van het Umbraco CMS: een gebruiksvriendelijk systeem met veel mogelijkheden. Er zijn natuurlijk ook veel andere content management systemen waar we mee kunnen werken, maar Umbraco heeft altijd onze voorkeur. Benieuwd waarom? We vertellen je graag meer over de voordelen van dit CMS.

Voordelen Umbraco

Umbraco VS WordPress

Regelmatig krijgen we de vraag of we ook met WordPress werken. Het antwoord hierop, dat wij enkel werken met Umbraco, heeft vaak wat extra toelichting nodig. Een korte uitleg over het fundamentele verschil tussen Umbraco en WordPress maakt echter veel duidelijk. Hoewel je eerste indruk misschien anders doet vermoeden, zijn Umbraco en WordPress heel verschillend.

Hét fundamentele verschil is de onderliggende webtechniek: het framework, de programmeertaal en de servers. Umbraco is gebouwd op basis van het Microsoft ASP.NET framework en de programmeertaal C#, terwijl WordPress is gebaseerd op PHP. Het doel of de uiteindelijke functie is vergelijkbaar, maar verder zijn beide technieken totaal verschillend.

Dit essentiële verschil is een belangrijke reden om enkel te werken met Umbraco en niet ook aan de slag te gaan met WordPress. De technieken zijn zo verschillend, dat het voor een developer gebruikelijk is om zich te specialiseren. Onze developers zijn gespecialiseerd in het ASP.NET framework van Microsoft. Stel dat wij een WordPress website of applicatie willen realiseren, dan zouden we ons moeten verdiepen in PHP. In plaats daarvan focussen we ons liever op onze expertise: programmeren op basis van het Microsoft framework. Zo weten we zeker dat we altijd de beste resultaten leveren en efficiënt kunnen werken.

De voordelen van Umbraco

Natuurlijk hadden we er ook voor kunnen kiezen om ons te specialiseren in een ander soort webtechniek. Of we zouden voor een ander CMS kunnen kiezen dat is gebaseerd op het Microsoft framework. Voor ons zijn er redenen genoeg om voor Umbraco te kiezen. Benieuwd waarom? We zetten de belangrijkste voordelen van dit CMS voor je op een rijtje.

Veiligheid is misschien wel de belangrijkste reden om voor Umbraco te kiezen. De onderliggende technologie van Microsoft, waar Umbraco op gebaseerd is, is in de basis veilig. Daarnaast kun je rekenen op de toewijding van een grote internationale onderneming, in tegenstelling tot sommige andere webtechnieken waarbij je afhankelijk bent van een community van developers. Dit biedt extra zekerheid dat de techniek altijd up-to-date is en dat veiligheidsrisico’s direct worden aangepakt.

Ter vergelijking: de open source webtechniek PHP wordt ontwikkeld en onderhouden door een community van developers. Dit biedt, bijvoorbeeld bij een aanval of lek, beperkte garanties voor de veiligheid van je website.

Kies je voor WordPress, het CMS dat is gebaseerd op PHP, houdt er dan ook rekening mee dat WordPress als meest gebruikt CMS een doelwit is voor hackers. De WordPress software en de (gratis) plug-ins en themes hebben regelmatig updates nodig om dergelijke aanvallen te weren. Mis je een belangrijke update, of wordt een plug-in na verloop van tijd niet meer bijgewerkt door de ontwikkelaar, dan nemen de veiligheidsrisico’s toe.

Minder essentieel, maar zeker niet onbelangrijk is de structuur en gebruiksvriendelijkheid van de backoffice. Dit geldt zowel voor developers als degene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het vullen van de content. In de backoffice van Umbraco worden de website en onderliggende pagina’s overzichtelijk weergegeven in een boomstructuur. Zeker bij grotere websites met veel content is de overzichtelijke boomstructuur een belangrijk voordeel. De pagina’s worden opgebouwd met invulvelden, wat het publiceren van content erg eenvoudig maakt. Daarnaast kan de backoffice van Umbraco, inclusief de structuur, volledig op maat ingericht worden.

Tevens kiezen wij voor Umbraco omdat het erg geschikt als CMS voor complexere websites en applicaties; onze specialiteit!

De maatwerk tools, applicaties en configurators die wij maken kunnen eenvoudig geïntegreerd worden. Alles wat wij ontwikkelen is namelijk net als Umbraco gebaseerd op de .NET technologie van Microsoft, waardoor het zonder problemen aan elkaar gekoppeld kan worden.

Umbraco is snel, dit komt mede door de snelheid van het .NET framework. Daarnaast is Umbraco makkelijk te optimaliseren om het beste uit je website of applicatie te halen, denk hierbij aan SEO of het integreren van meertaligheid. Bij andere content management systemen zijn hier vaak plug-ins van derden voor nodig. Zoals eerder genoemd kunnen deze veiligheidsrisico’s met zich meebrengen en bestaat de kans dat ze niet goed onderhouden worden. Daarnaast hebben deze plug-ins vaak (overbodige) extra functionaliteiten die je website onnodig trager maken.

Door een koppeling te maken met Ucommerce kunnen we Umbraco ook eenvoudig inzetten als e-commerce applicatie. Met behulp van deze integratie kan naast de content ook de e-commerce beheerd worden in de backoffice van Umbraco.

Daarnaast kan Umbraco eenvoudig gekoppeld worden aan bestaande (interne) systemen. Denk hierbij aan een CRM systeem als Salesforce of het samenwerkingsplatform SharePoint.

Meer weten?

Dit is slechts een korte introductie van Umbraco en de voordelen die het biedt. Heb je nog vragen over Umbraco, de technieken waar wij mee werken, de mogelijkheden van het CMS of iets anders? Aarzel niet om contact met ons op te nemen, we vertellen er graag meer over.