De laatste tijd houden we ons bij Orange Juice veel bezig met de techniek omtrent het personaliseren van verschillende elementen in een video. We zijn hiermee gestart vanuit een opdracht voor Ster, maar gaan er nu zelf mee verder. Benieuwd waar we nu staan en welke ontwikkelingen je kunt verwachten? We vertellen er graag meer over.

123 Media Blog

Ster en NPO Start

Orange Juice heeft onlangs een webapplicatie voor Ster gerealiseerd, in samenwerking met videoproductiebedrijf NOBS. Het doel van dit project? Kleinere ondernemers de kans geven om lokaal te adverteren in pre-roll advertenties op NPO Start (voorheen uitzending gemist). Een pre-roll advertentie is een korte video die voorafgaand aan het programma wordt getoond.

Om dit idee in praktijk te brengen heeft Ster het volgende bedacht: een webapplicatie met videotemplates die gepersonaliseerd kunnen worden met een logo, afbeeldingen en tekst. Als ondernemer kies je een template, upload je een aantal bestanden en typ je de gewenste teksten. De commercial wordt direct online gecreëerd. Vervolgens kan heel gericht gekozen worden wanneer de video wordt getoond. Door lokaal te targeten, in steden die relevant zijn, blijven de kosten voor de ondernemer beperkt.

Het maken van een pre-roll commercial wordt op deze manier heel eenvoudig. De webapplicatie biedt uitkomst voor ondernemers die geen groot marketingbudget hebben, maar wel graag online willen adverteren.

Meer dan een pre-roll

Voor Ster heeft de webapplicatie een specifiek doel: het maken en lokaal uitrollen van pre-roll advertenties. Wij zien echter meer kansen. Orange Juice wil het personaliseren van video’s voor een breder doel gaan inzetten. Dit gaan we doen met 123media.nl; een online platform voor het maken van promotiefilmpjes. We werken wederom samen met NOBS.

De doelgroep? Kleinere bedrijven die geen budget hebben om een commercial te laten maken, maar wel graag aan de slag willen met video advertising.

Voor 123media.nl ontwikkelen we onze eigen videotemplates, een gevarieerd aanbod zodat er altijd een past bij elk soort bedrijf. Aan het template kan content toegevoegd worden waarmee wij uiteindelijk de gepersonaliseerde video renderen. In korte tijd staat het MP4 bestand met het promotiefilmpje klaar. Deze kan vrij gebruikt worden, er zijn veel mogelijkheden om de promotiefilm in te zetten.

De video kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de volgende toepassingen:

  • Publicatie op de website
  • Delen op de social media kanalen
  • Publiceren op Youtube en Vimeo
  • Gebruiken als ‘promoted video’ (video advertising) op o.a. Facebook en YouTube
  • Gebruiken als pre-roll (video advertising) op platformen als YouTube, Adwords, Uitzendinggemist.nl, Periscope, etc.
  • Inzetten als bioscoopreclame (lokaal)
  • Gebruiken als instore video / narrowcasting
  • Gebruiken in een wachtruimte of bij een receptie
  • Opnemen als extra content in een mail nieuwsbrief, blog of whitepaper
  • Gebruiken als promotievideo in wervingscampagne

Web-based technologie

Het personaliseren van video content is al langer mogelijk, in de meeste gevallen gebeurt dit met offline software. Er zijn ook tal van apps beschikbaar, maar de mogelijkheden die deze bieden zijn vrij beperkt. Er kunnen bijvoorbeeld wat foto’s geselecteerd worden die samen een video vormen, met als resultaat een soort slideshow.

Voor 123media.nl gaan we aan de slag met iets nieuws: online video personaliseren. De technologie is volledig web-based. Er hoeft geen software geïnstalleerd te worden, alle handelingen voor het maken van een promotiefilmpje worden op de website verricht.

Zo werkt de videoeditor!

Ontwikkelingen

We starten dit project vanuit de techniek die we voor Ster hebben ontwikkeld, op basis daarvan gaan we verder. Op dit moment kunnen de videotemplates dus gepersonaliseerd worden met een logo, afbeeldingen en tekst. Deze mogelijkheden willen we steeds verder uitbreiden. We streven ernaar om zoveel mogelijk elementen in een video te kunnen personaliseren. De mogelijkheid om het aantal foto’s en de hoeveelheid tekst te kiezen staan als eerste op de planning. Daarna de mogelijkheid om audio te kiezen, kleuren te kiezen… Uiteindelijk willen we ook meer geavanceerde mogelijkheden toevoegen, zoals een busje die in de video wordt getoond personaliseren met een logo.